Selasa, 20 Oktober 2009

Ayam masak Kuning

1 Ekor ayam- potong dan bersihkan.
3 batang serai
1 inci halia
1 labu bawang besar, 4 biji bawang merah dan5 ulas bawang putih
1 biji kelapa
asam jawa
2 sudu ketumbar, 3/4 sudu jintan manis dan 1/2 sudu jintan putih
Cili padi - jika ingin pedas.
sedikit minyak untuk menumis...

Cara2:
1. Tumis bawang2+halia+ 1 batang serai+ ketumbar + jintan2 yang telah di'blend' hingga naik bau.
2. Masukkan ayam hingga nampak layu, masukkan sedikit santan cair hingga 3 suku masak.
3. Masukkan serai n cili padi, masukkan santan pekat serta garam dan bahan perasa(jika suka), juga masukkan air asam.
Jika telah berpuas hati dengan rasanya...dan dah masak. Boleh dihidang bersama nasi yang panas@...
SELAMT MENCUBA..............

Tiada ulasan:

Catat Ulasan